Tot onze grote trots zijn we de afgelopen maanden benadert voor een bedrijfsreportage over ons prachtige bedrijf. Wij kregen de kans om onze passie en liefde voor het vak te delen met al onze vakgenoten. Om ook u niet te vergeten hierbij het interview Tuin en Landschap jaargang 40 uitgave 9  – 3 mei 2018. Geniet u met ons mee?

 ‘Tuinieren is de kunst van het luisteren’

Volgens Michael Betgen is een tuin meer dan alleen een plek om te ontspannen. “De tuin is onderdeel van je huis, van de plek waar je je vertrouwd voelt en je herinneringen maakt. Een tuin is persoonlijk en ik geniet ervan om samen met de opdrachtgever zo te werk te gaan dat je dat terug ziet. De kunst van het tuinieren is de kunst van het luisteren en zoeken naar de hoogst haalbare kwaliteit.”

Michael Betgen van Hoveniersbedrijf Betgen uit Rijpwetering wilde al jong hovenier worden. “Ik ben echt met niets begonnen in 1995, op het moment dat ik van de middelbare hoveniersopleiding, niveau 4, in Rijswijk af kwam.” Betgen begon met een tweedehands auto en een kleine aanhanger en een enorme passie voor het vak. Hij is trots op wat hij inmiddels bereikt heeft. “Met een paar rechterhanden, liefde voor het vak en eerlijkheid kun je dus echt van niets, iets maken.” De Rijpweteringse hovenier heeft een grote passie voor tuinen, maar wordt het meest gelukkig van een hoge klanttevredenheid. “Als ik met mijn personeel een mooie tuin afrond en wij zien dat de opdrachtgever daar gelukkig van wordt, dan is dat een drijfveer om door te gaan. Bij iedere opdracht zoek ik naar die klik met klanten zo dat we er echt iets moois van kunnen maken. Wij hebben ook het lef dat als de klik er niet is, of de opdracht ons niet past, wij de opdracht ook niet aannemen. Nee durven zeggen is misschien wel de sterkste kant van het ondernemer zijn. Onze werkwijze is om goed te luisteren naar de opdrachtgever zodat wij vervolgens zo te werk kunnen gaan dat de tuin echt persoonlijk word. De ‘Betgen-tuin’ bestaat niet, het moet de tuin van de klant worden die daar nieuwe herinneringen kan maken”

Nauwe samenwerking met architect

Sinds 2005 werkt Betgen regelmatig samen met Studio Ewald Jamin: “In 2005 besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en ben ik bij Studio Ewald Jamin uit Leiden binnengelopen, ik deelde mijn passie voor het vak met hun en ondertussen zijn we vele mooie samenwerkingen verder. Een klein architectenbureau, maar dat werkt juist prettig, omdat je korte lijnen hebt.” Reden voor Betgen om juist met dit bureau samen te werken heeft ook te maken met de stijl die hem het meest na aan het hart ligt; de klassieke romantische Engelse landschapsstijl, met een moderne inslag. Betgen: “Verder heb ik een persoonlijke klik met deze architect en delen wij het oog voor kleine details, door een bijzonder en technisch uitdagend ontwerp met prachtige details worden wij ook iedere keer uitgedaagd om het beste te leveren en daardoor nog beter te worden in ons vak.”

Tuinaanleg rondom het LAM

Ook de tuin van museum LAM (Lisser Art Museum) op het landgoed van de Keukenhof in Lisse heeft Betgen aangelegd in samenwerking met Studio Ewald Jamin. Bij dit ontwerp is het de bedoeling dat de tuin van het LAM zo geleidelijk mogelijk overvloeit in de natuur van het bospark. Bij de huidige 4e fase van het project worden 15.000 Euonymus fortunei ‘Emerald ‘n Gold ‘ in de LAM-tuin aangeplant. Deze geel-groene kardinaalsmuts geeft een prachtig contrast met de bosomgeving. De organische vormen waarin de aanplant is aangebracht geeft een zachter beeld samen met het moderne museumgebouw. De kasteeltuin is van oorsprong een ontwerp van de beroemde landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, de druppelvormen van de museumtuin zijn hierop geïnspireerd. Het verleden en het heden komt samen in een bijzonder ontwerp. Als hovenier is het bijzonder om een project aan te leggen waarvan je weet dat het niet tijdelijk is “Met een beetje geluk ligt deze tuin er over 50 jaar nog steeds zo, wij gaan graag voor toekomstbestendige tuinen.” Andere projecten die daar een goed voorbeeld van zijn onder andere de tuin van het Utopa Kinderrechtenhuis in Leiden en de tuin rondom de Pieterskerk in Leiden. Betgen: “Wat ook bijzonder is, is dat wij de laatste jaren tuinen mogen ontwerpen en aanleggen die we 20 jaar geleden ook aangelegd hebben. Daaruit blijkt wel dat onze klanten trouw zijn en ons ook nu nog weten te vinden voor een nieuw project.”

Het vak als kunst

Betgen heeft al diverse malen de kans gehad om uit te groeien tot een grotere onderneming. “Bijzonder is dat wij daarin altijd door onszelf teruggefloten werden. Dat komt omdat ikzelf betrokken wil blijven bij ieder project en ook fysiek aan ieder project mee wil werken. Het past gewoon niet bij mij om alleen het gesprek en het aannemen van de opdracht te verzorgen en de rest aan het personeel over te laten.” De Rijpweteringse hovenier begeleidt zijn personeel dan ook zelf en leidt ze ook veelal zelf op. Het kantoorwerk laat hij liever aan iemand anders over, zo doet zijn vrouw al vanaf het begin de administratie. ‘Ik kom ook zelf bij de inkopers, zoek graag de planten uit want tenslotte weet ik exact wat er past qua maat en vorm omdat ik vanaf het eerste moment bij de opdracht betrokken ben. Zo hou je dat oog voor detail en word ons vak echt een kunst. “Ik ben trouw naar mijn klanten maar ook naar mijn leveranciers. Ik hoef niet voor de goedkoopste prijs te gaan. Ik ga voor de hoogste service, ze weten ook dat ik die eisen aan hun stel. Daardoor werk ik al 22 jaar met nagenoeg dezelfde leveranciers onder andere J.k. vd Dool uit Wassenaar en Greenlink uit Boskoop” Bedrijven die investeren in kwaliteit en kennis, blijven zoeken naar noviteiten en inspringen bij ontwikkelingen in de markt. “Ik kan vol vertrouwen aan mijn klant melden dat wij een fantastische tuin gaan aanleggen. De mankracht stuur ik zelf aan en op de producten kan ik 100% vertrouwen”

De toekomst

Vorig jaar heeft Betgen ook zijn bedrijfsnaam meer toekomstbestendig gemaakt. Van ‘Hoveniersbedrijf Michael Betgen’ werd het ‘Hoveniersbedrijf Betgen’. “Mijn bedrijf waar ik trots op ben kan ik wellicht ooit overdragen. Ik heb nog flink wat jaren te gaan want met mijn 22 bedrijfsjaren ben ik toch echt pas 43 jaar. Ik geniet elke dag van het prachtige hoveniersvak, maar mocht ooit een van mijn twee jongens de kruiwagen verder willen duwen dan kunnen ze door met Hoveniersbedrijf Betgen! Daar ben ik trots op! Het hoeft niet, maar als ze willen staat er een prachtig bedrijf en delen ze hopelijk dezelfde passie en kwaliteitsnorm als ik altijd heb gedaan.”