Helpt u mee? Verspreid ons advies!
Deze week kregen wij de eerste telefoontjes, of we even wilden komen kijken naar rupsen in de boom. Wij waren er al bang voor maar het is helaas zover de eikenprocessierups (EPR) is er nu ook bij onze klanten! Deze rups laat juist nu kleine brandharen los die ernstige jeuk, bulten of klachten die lijken op verkoudheid. De vraag die wij natuurlijk krijgen is: Wat kunnen jullie eraan doen?

Helaas als hovenier niet veel, het verwijderen is specialistisch werk voor bestrijdingsdiensten. Maar wat we wel doen is contacten leggen met diegene die het probleem bij de kern aan kunnen pakken! In de politiek moet op korte termijn aandacht en een beslissing komen om constructief te werken aan een oplossing!

Vanaf gisteren zijn wij daarom zelf begonnen met een lobby (we hebben contact opgenomen met de overheid, gemeente maar ook de brancheorganisatie VHG) voor een meldpunt waar niet alleen bomen in openbare grond worden aangenomen, maar ook de particuliere. Nu nemen overheden alleen de openbare meldingen aan en de particuliere niet, dat levert onveilige situaties op en ook word zo de verspreiding niet goed gemonitord!

Wij adviseren daarom iedereen: ziet u de EPR? Meld dit bij uw gemeente. Hoe meer meldingen er komen des te groter de kans dat er een groot meldpunt komt met gerichte acties. Zoals we al zeiden, wij kunnen helaas niets doen maar hopen wel door met elkaar actief te melden, de overheid aan te zetten tot actie!